Kantoren Siemens Huizingen

Nieuwbouwproject met 9.000 m² kantoren

Beschrijving

In november 2000 verwerft META architectuurbureau, na een selectie uit een 20-tal bureaus, de opdracht om een kantoorgebouw van 9300m² te ontwerpen dat op de Siemens-site in Huizingen inpast. In september 2002 nemen de eerste werknemers hun nieuwe werkplek in gebruik.

De ontwerpopdracht bestaat erin om binnen het reeds ontworpen masterplan (met opgelegde gevel,- materialen en inplanting) een kantoorgebouw te ontwikkelen met een optimale netto-brutoverhouding. Aansluitend worden flexibele conferentiefaciliteiten gevraagd, verspreid over de site. Die zouden door de verschillende afdelingen gebruikt worden. Door de juiste positie van slechts 2 kernen en door het plaatsen van enkele overkragingen, verkrijgen we een netto-bruto-verhouding van 0,85. De overkragingen op de hoeken creëren in de eerste plaats de benodigde m², maar verlenen anderzijds een plasticiteit aan het gebouw die op ruimtelijk niveau verhelderend werkt. Ze accentueren bijvoorbeeld de verschillende ingangen van het gebouw en het conferentiegedeelte.

Met een m²-prijs van €870 (bouwkost inclusief alle technieken) voor het kantoorgedeelte werd bovendien een gebouw opgeleverd dat onder het initieel budget bleef (€920/m²).

Publicaties

“Dynamische accenten doorbreken statisch geheel” (Bouwen aan Vlaanderen, juli 2003)
“Siemens Kantoorgebouw G43” (Belgium New Architecture 2, december 2003)

Evenementen

Rondleidingen in Bedrijfsgebouwen 2003, Vlaams Architectuurinstituut, selectie

Type

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Jozef Legrand ontwerp tuin
Andersen projectmanagement
TCA studie stabiliteit
Roelandts & Rys studie technieken
Daidalos Peutz studie akoestiek
Grontmij Clerckx studie grondtechniek
Technisch Bureau Verbrugghen veiligheidscoördinatie
SECO controlebureau
Cordeel algemene aannemer