Kantoren Siemens Huizingen

Nieuwbouwproject met 9.300 m² kantoren

Type

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Jozef Legrand
ontwerp tuin
Andersen
projectmanagement
TCA
studie stabiliteit
Roelandts & Rys
studie technieken
Daidalos Peutz
studie akoestiek
Grontmij Clerckx
studie grondtechniek
Technisch Bureau Verbrugghen
veiligheidscoördinatie
SECO
controlebureau
Cordeel
algemene aannemer

In november 2000 verwerft META architectuurbureau, na een selectie uit een 20-tal bureaus, de opdracht om een kantoorgebouw van 9300m² te ontwerpen dat op de Siemens-site in Huizingen inpast. In september 2002 nemen de eerste werknemers hun nieuwe werkplek in gebruik.

De ontwerpopdracht bestaat erin om binnen het reeds ontworpen masterplan (met opgelegde gevel,- materialen en inplanting) een kantoorgebouw te ontwikkelen met een optimale netto-brutoverhouding. Aansluitend worden flexibele conferentiefaciliteiten gevraagd, verspreid over de site. Die zouden door de verschillende afdelingen gebruikt worden. Door de juiste positie van slechts 2 kernen en door het plaatsen van enkele overkragingen, verkrijgen we een netto-bruto-verhouding van 0,85. De overkragingen op de hoeken creëren in de eerste plaats de benodigde m², maar verlenen anderzijds een plasticiteit aan het gebouw die op ruimtelijk niveau verhelderend werkt. Ze accentueren bijvoorbeeld de verschillende ingangen van het gebouw en het conferentiegedeelte.

Met een m²-prijs van €870 (bouwkost inclusief alle technieken) voor het kantoorgedeelte werd bovendien een gebouw opgeleverd dat onder het initieel budget bleef (€920/m²).