Omroepgebouw VRT Schaarbeek
Wedstrijdproject voor een nieuwbouw met 72.000 m² flexibele kantoren, radio- en tv-studio's en faciliteiten voor de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Status
Procedure
Opdrachtgever
Locatie
Data
Oppervlakte
Medewerkers
Samenwerkingen
partner-architect
jo taillieu architecten
partner-architect
Karres en Brands
ontwerp buitenruimte
MOUTON
studies stabiliteit
Studieburo De Klerck Engineering
studies technieken
Kahle Acoustics
studies akoestiek
Bureau De Fonseca
studies akoestiek
DUSS
studies duurzaamheid
Bureau d'Etudes Delta G.C.
studies brandveiligheid
CIT Blaton
algemene bouwwerken
META architectuurbureau, Architecten Achtergael en jo taillieu architecten ontwierpen voor de VRT een bijzonder compact gebouw met een duidelijke opsplitsing van het specifieke en het generieke programma en heldere circulatielijnen. Ze stelden een gebouw voor met maximale hoogte in combinatie met een robuust plintvolume. Het dakoppervlak van de plint zou ingezet worden als een gigantische tuin voor onder meer de Ketnet speeltuin, een sportveld en een amfitheater.
De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft dringend nood aan nieuwe huisvesting. De volledige groene site wordt herontwikkeld, waarbij het nieuwe VRT-gebouw een compacte kavel krijgt aan de rand van een publiek toegankelijk Mediapark. De overige parkranden worden bebouwd met residentiële en kantoorgebouwen voor bedrijven in de audio-visuele sector, waaronder het nieuwe RTBF-gebouw. Beide gebouwen vormen de protagonisten van het nieuwe Mediapark.
Naast de pertinente keuze om een bijzonder compact gebouw te ontwerpen, leidde een grondige programmastudie tot een duidelijke opsplitsing van het specifieke programma (dat enkel onder op maat ontworpen omstandigheden kan functioneren, zoals TV-studio's) en het generieke programma (dat flexibel ingepast kan worden, zoals kantoren). Daarnaast werd bijzonder veel aandacht besteed aan het ontwerpen van heldere en logische circulatielijnen binnen de complexe schakelingen van de diverse functies. Deze analyse resulteerde in een gebouw met maximale hoogte in combinatie met een robuust plintvolume. Het dakoppervlak van het plintvolume wordt ingezet als een immense tuin met verschillende zones en toegankelijk voor alle VRT-medewerkers.
Op niveau van de Verlainestraat liggen de 3 TV-studio’s met bijhorende logistieke ruimtes. Een tussenniveau maakt het mogelijk daglicht te voorzien voor de loges en crew-faciliteiten op korte loopafstand van de studio’s.
De gelijkvloerse verdieping, aansluitend op het Mediaplein, is grotendeels publiek of semi-publiek. Naast het marktplein en het personeelsrestaurant is ook de evenementenruimte met bijhorende foyer gesitueerd, die onafhankelijk of samen met de VRT-ruimtes kan gebruikt worden.
Op de bovenliggende verdiepingen worden werkplekken geïntegreerd. Op niveau +1 bevinden zich de actuamerken VRT NWS (dat over een eigen nieuwsstudio beschikt), Sporza en Radio 1. Alle hogerliggende verdiepingen huisvesten generieke kantooroppervlakte die vrij en flexibel ingevuld kan worden door de overige VRT- merken (Eén, Canvas, Ketnet, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) met voor elk merk opname- en zendfaciliteiten en ondersteunende diensten. Het bovenste niveau wordt ingezet als technische verdieping. De radiostudio’s worden zeer zichtbaar aan de gevel gepositioneerd.
De relatie tussen het gebouw en de openbare ruimte wordt maximaal geactiveerd door de grote transparante glasvlakken en de geveltrap die alle vloerniveaus met elkaar verbindt.
De daktuin bevat verschillende zones met onder meer een buitenstudio, een outdoor amfitheater, een terras met pergola, de Ketnet-speeltuin en een sportveld. De tuin zou ook toegankelijk zijn voor alle VRT-medewerkers.
Twee bouwlagen lager, aan de kant van de Verlainestraat, wordt de diensttoegang voorzien met de ondergrondse parking (voor bezoekers, dienstwagens en personeel) en de logistieke cluster van het gebouw.