Sociale woningen Bogerse Velden Lier

Beschrijving

De uitdaging bestaat er in om aan het gevraagde programma te voldoen zodat de kwaliteiten van de bestaande ruimtelijke toestand gerespecteerd en benut worden. Door het extra uitbreiden van het in het masterplan voorziene speelnetwerk, ontstaat - eerder dan een dichtgebouwd gebied - een doorwaadbaar geheel dat de nadruk legt op de zwakke weggebruiker en plaats biedt aan spelende kinderen. Door extra groen wordt de ‘groene gordel’ van grotere en kleinere parkjes rondom de site voltooid.

De appartementsgebouwen manifesteren zich als drie autonome volumes. De drie gebouwen zijn identiek en bevatten elk 11 appartementen en een ondergrondse garage voor 11 wagens en 35 fietsen. Het gelijkvloers wordt half verhoogd. Daardoor ontstaat niet alleen een rechtstreekse inkijk vanaf het openbaar domein geweerd, ook geldt dit als budgetvriendelijke oplossing aangezien de beperkte diepte van het ondergrondse niveau.
Naast de appartementen zijn er 13 geschakelde woningen, een configuratie die ontstaan is na een grondige analyse van de verschillende randvoorwaarden: zichten, oriëntatie, groeperen van natte functies, vermijden van lange vlakke gevels, enzovoort.
Tot slot bevat het project ook nog 14 rijwoningen waarbij niveau 0 en +1 telkens identiek zijn. Op het tweede verdiep is een minder diep volume voorzien, die zich ofwel aan de straatkant of aan de tuinkant positioneert. Voor de kleine woningen is er geen volume op niveau +2. Door deze afwisseling ontstaat alsnog een interessante volumetrie binnen de woningenrij.

Over het volledige project wordt ingezet op repetitie van verschillende elementen (raamopeningen met vaste breedtes, betonelementen, terrassen, gevelstenen...). Niet alleen alleen als maatregel voor budgetvriendelijk bouwen, tevens zorgt de herhaling voor een duidelijke herkenbaarheid en collectieve identiteit tussen de gebouwen. Door andere kleurtinten en schakeren toe te passen ontstaat een geheel dat niet eentonig, maar net heel harmonieus is.

Type

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Tractebel studies stabiliteit en technieken
Energicon studies energie