Striga 2 Antwerpen

Wedstrijdproject voor een nieuwbouw torengebouw met appartementen, kantoren en handelsruimtes

Procedure

Data

Samenwerkingen

Rudy Uytenhaak Architectenbureau
partner-architect
Tractebel Engineering
studies stabiliteit en technieken

META architectuurbureau en Rudy Uytenhaak Architectenbureau dienen samen het ontwerp in voor hoogbouw Striga 2 in opdracht van Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid.

De stadsuitbreiding van Antwerpen Nieuw Zuid vormt een duurzame, groene en moderne wijk in de nabijheid van de stad, de Schelde, een park en diverse uitvalswegen. Binnen het masterplan van studio associato bernardo secchi paola viganò ontwerpen we een toren van 80m met een plintgebouw langs de centrale binnenstraat.

Het volume kent een opbouw uit 3 delen. Een robuuste plint die het stedelijk weefsel vormt en die wordt doorgezet in de toren waar de terrassen als een voile rond hangen en het volume door een structurele kroon wordt beëindigd. Zo gaan we op verschillende schalen een relatie aan met de nabije omgeving en is Striga2 herkenbaar van op grote afstand.

In de plint bevinden zich winkels langs de centrale as van het masterplan en kantoren onder het torenvolume. Erboven is een zeer flexibel plan ontwikkeld om een ruime variatie aan woningtypes te kunnen aanbieden. De compacte kern en strategische positionering van schachten maken het mogelijk van 8 tot 2 woningen per verdieping te realiseren. Door een rationele opzet van de draagstructuur en gevel versterken we het flexibele plan en vergroten we de haalbaarheid ervan.

Rond het torenvolume hangt aan de structurele kroon een doorlopende lichtgewicht ring van terrassen. De terrassen kunnen met een enkel glazen vouwpui worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een microklimaat en kan het terras ook op hoogte en in alle jaargetijden optimaal benut worden.

Het gebouw is integraal ontworpen en streeft een zeer hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid na. Een optimalisatie van materiaalgebruik, energiebehoefte, collectief verwarmen, intelligente ventilatiesystemen, water(her)gebruik en een compact en goed geïsoleerd volume met de terrassen, die werken als een klimaatgevel, resulteert in een toekomstbestendig gebouw.