Universiteit Antwerpen Gebouw M Wilrijk

Nieuwbouwproject met les- en onderzoekslokalen van 3.400 m²

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Storimans Wijffels Architecten
partner-architect
West8
ontwerp landschap
Tractebel
studies stabiliteit en technieken

Om alle lessen van de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Farmaceutische en Biomedische Wetenschappen mogelijk te maken op de universiteitscampus Drie Eiken, realiseert META een nieuw leslokalen- en onderzoeksgebouw in opdracht van de Universiteit Antwerpen. Het gebouw biedt naast praktijklokalen en pc-klassen ook ruimte aan voor zelfstudie.

Gebouw M bevindt zich centraal op de campus, ten zuiden van Gebouw O. Beiden vormen ze samen met het tussenliggende plein het toekomstige hart van de campus, op de verbinding tussen de identiteiten ‘bos’ met vrijstaande gebouwen en het ‘stedelijke grid’ met een hogere compactheid en dichtheid.

Door een deels verzonken gelijkvloers met fietsenparking vormt Gebouw M de tegenpool van Gebouw O, dat op een sokkel staat. De les- en praktijklokalen zijn vervolgens op 3 bovengrondse verdiepingen rondom een circulatielus met in zijn midden een vide georganiseerd. De centrale inkomhal op de 1e verdieping is bereikbaar via 2 traphallen, waarvan de translucente bekleding het gelijkvloers verlicht. Het resultaat is een compact gebouw, met energetische en organisatorische voordelen, steunend op een ritme van terugliggende inox kolommen.