Woning De Vylder 2 Herentals

Vrijstaande eengezinswoning

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Medewerkers

Samenwerkingen

Lab
ontwerp interieur
Ingenieursbureau J. Meijer
studie stabiliteit
Woestenborghs Bouwwerken
algemeen aannemer

In navolging van het 'Leienhuis' voor de zoon, kreeg META architectuurbureau van de ouders De Vylder opdracht voor een vrijstaande woning . Het programma voor de ouders is volkomen verschillend: een echtpaar waarvan de kinderen het huis uit zijn, dat thuis werkt en een zo open mogelijke interne leefsfeer nastreeft. Het contact met de tuin en het achtergelegen natuurgebied is belangrijk, het contact met de straat hoegenaamd niet.

We organiseren het plan binnen een regelmatig betonskelet dat we invullen met eenvoudig metselwerk of ramen. Alle leef- en werkruimten liggen rond een centrale kern, waarin zich de keuken en sanitaire ruimten bevinden. De primaire ruimten hebben allen een rechtstreekse relatie met het exterieur, behalve de duplex in de dubbelhoge woonkamer, die als muziekkamer en bibliotheek dienst doet en eerder introvert van aard is.

Deze compacte woning verwijst qua plan (dienende en bediende ruimten in duidelijk contrast) en materialen (zichtbeton en metselwerk binnen, staal en glas buiten), onbewust naar de architectuur van Kahn: rationeel, duurzaam en prozaïsch in één.