Eduardo Souto de Moura en META geselecteerd als voorkeursbieder voor de ontwikkeling van Bruges Meeting & Convention Centre

De Stad Brugge heeft het architectenteam Eduardo Souto de Moura en META aangeduid voor de ontwikkeling van de nieuwe Beurshal en Congresgebouw in Brugge. In de komende maanden wordt er verder onderhandeld om tot een Best And Final Offer (BAFO) te komen zodat de opdracht kan toegewezen worden. De ontwikkelaar van het project is het Belgisch beursgenoteerd bedrijf CFE en de aannemer MBG.

“Het ontwerp van het team van de voorkeursbieder getuigt van respect voor de stad omdat het Brugge Brugge laat zijn. We kiezen niet voor spektakelarchitectuur, maar voor sobere maar zeer functionele architectuur, op z’n Brugs”.
[ Renaat Landuyt, burgemeester Brugge ]

Het college van burgemeester en schepenen koos, op basis van het advies van de beoordelingscommissie onder leiding van bOb Van Reeth, voor dit voorstel omdat het een oprecht en tijdloos ontwerpvoorstel is in verschijningsvorm, beeldwaarde en materiaalgebruik. Het ontwerpvoorstel wenst de site en z’n omgeving niet grondig te wijzigen, maar wil zich vooral inpassen en kwalitatieve meerwaarde bieden.
Het gebouw heeft niet de ambitie om spectaculair te zijn. Daarentegen is het robuust en aanwezig, op een integere en tijdloze wijze.

De beoordelingscommissie was van oordeel dat het nieuwe gebouw ten dienste van buurt en wijk zal staan, bewoner en bezoeker, alsof het er altijd al gestaan heeft. Bovendien voldoet het ontwerpvoorstel aan de hoge eisen die gesteld worden naar duurzaamheid, toegankelijkheid, brandveiligheid, onderhouds- en gebruiksvriendelijkheid.

Horizontale Beurshal en gestapeld Congresgebouw

Souto de Moura en META ontwerpen de Beurshal als een overdekt plein. De activiteiten zijn er horizontaal georganiseerd. De functies in het Congresgebouw zijn gestapeld. Hoewel beurs en congres onder één dak gehuisvest zijn, zijn ze toch structureel van elkaar gescheiden, wat dubbel- en gelijktijdig gebruik perfect mogelijk maakt. De beurszaal is aan drie zijden voorzien van glazen schuifwanden, die volledig kunnen opengezet worden. Dit biedt voor de stad Brugge de mogelijkheid om een overdekt (beurs)plein te creëren op de dagen dat er geen specifieke beurzen of evenementen gepland zijn. Zo krijgen de Bruggelingen een overdekt plein.

Over Eduardo Souto de Moura

Eduardo Souta de Moura (Porto, 25 juli 1952) is een gerenommeerd Portugees architect en winnaar van de Pritzkerprijs. Hij is één van de kerndocenten aan de Porto School of Architecture. Souto de Moura realiseerde in België eerder het crematorium 'Uitzicht' in Kortrijk (in samenwerking met Sum Project) en is wereldberoemd geworden voor zijn unieke voetbalstadion in Braga.

Recent nieuws